University Of Greenwich And The New Development Project Construction Essay

Published: Last Edited:

This essay has been submitted by a student. This is not an example of the work written by our professional essay writers.

The university does have plans to move its School of Architecture & Construction to another location called, Greenwich so we have been looking for a suitable site for some time. Meanwhile Greenwich Council planned to develop the Stockwell Street area, the location too falls within the Conservation Area. Presently it is occupied by a number of buildings dating from the 1960. In 2008, Greenwich council granted planning permission to develop the site. The University of Greenwich has acquired a site on Stockwell Street in the Greenwich town centre.

University of Greenwich acquired a site at Stockwell Street. The new development planned for 0.65 hectare. It is located within the junction of Greenwich High Road, Greenwich Church Street and the Stockwell Street. It is located closer to the existing University campus (Old Royal Naval College). It is a sloping site which raises approximately 2.4 metres from the North West corner on Stockwell Street to the South East corner at the Nevada Street. The land along the North of the site, beside the railway cuttings rises approximately 1.5 metres from East to West.

The grain of narrow bands containing courtyards, service and cross, wide bands provide the teaching and learning spaces. The grain is further drawn through to the street to create a preamble streetscape. The library is located to the north establishing a connection to the main University campus in the Old Royal Naval College. Cafe and exhibition spaces line Stockwell Street as the corner opposite Hawksmoor’s Street. Alfege Church, a slight setback creates a threshold, an entrance to the building and a pause in the street from which to turn with the church as its focus.

The studio space is designed in the first floor. The space between the courtyards, seminar rooms form part of the studio environment, creating an educational space of production and discussion. The library is organised with a split level section creating a space that visually and spatially interconnects the diverse activities within.

New library building, will be a modern library with excellent IT and display facility. Further, it should have space for quiet, individual study as well as for students to work together in groups. Cafe and gallery will open to local community and part of an elegant glazed frontage at ground level. There will not be any residential accommodation for students on site.

The buildings should meet the high standard of sustainability in every area including construction period. Such as use of energy and water, waste management and biodiversity. Client’s aim is to achieve excellent rating in the BREEAM environmental assessment. Further, University’s boarder policy to promote green travel, there will be a space to park bicycles on the site but car parking will be available only for disabled people.

The University is part of the public sector. Client is not a regular investor in these kinds of developments. Funding source is depending on local authority. Therefore the cost of the project would need to be within the budget. The quality of the project would need to be very sufficient. The planning and designing should be more considerable, also this new development should facilitate the service to the University for a long term, because the University rarely constructs new development process. The project completion date is sufficiently enough for this project. According to above concerns the priority order for the client is cost, quality and time. This priority factors including the Traditional Standard Form Contract should be recommended for the above project. The cost of the project is more than 5 million. Process should go through the Official Journal of the European Union (OJEU) process.

The traditional procurement method is more suitable for these kinds of large scale and public sector projects. The university initially appoints an architect. On the basis of client knowledge, here architect involving as a client part. So the more responsibility lies on with the architect that reduces the pressure on client. The architect will arrange a design team which would include the quantity surveyor and engineers. Once the design of the project has been complete, the client will employ (under the guidance of architect) the main contractor to carry out the work for this project. (Jack, Simon & Phil, 2006) The main contractor may employ sub contractors to carry out some of the work and will have the contracts with them. The client has a direct contractual relationship with the architect and the main contractor. The design teams can only advice the main contractor, and have no contractual relationship with the main contractor or sub contractors unless they are nominated by the client. The possible contractual relationship that may exist during the project delivery is the architect would oversee the design teams and the main contractor on site. The design teams would oversee the work on site, issue the payments and solve the problems arising with the design team (RI BA Publishing, 2007).